20 decembrie 2015

Pericolul barajului de la Ghidighici





Ideea acestui articol a pornit de la scrisoarea adresată la data de 7 decembrie 2015 Preşedintelui şi Prim-ministrului interimar al Republicii Moldova din partea Serviciul de Informaţii şi Securitate, prin care se informează că lacul de acumulare Ghidighici se află într-o stare deplorabilă, fiind un risc pronunţat pentru sistemul ecologic.

În această adresare se indică că barajul lacului Ghidighici nu corespunde cerinţelor minime de securitate, mecanismul de reglare a nivelului apei funcţionează parţial, astfel procesul de scurgere se află sub pericolul de provocare a scurgerii spontane şi riscul unei eventuale inundaţii de proporţii cu afectarea parţială a mun. Chişinău. (sursa comunicatului)

În acest context în presă au apărut diverse comentarii pe marginea acestui subiect: "Trebuie să se ia în considerare ce înălțime va avea valul. Probabil, va fi de aproximativ 3-5 metri. În acest caz toată partea de jos a Chișinăului, care este situată în lunca râului Bâc, va lua asupra sa lovitura principală. Este vorba de Sculeni și strada Albișoara. În zona de inundație se vor pomeni sute de case situate pe cursul râului Bâc", a subliniat Reniță.(sursa citatului)

Pornind de la aceste afirmații am hotărât să ilustrez care sunt zonele cu un risc sporit de inundare în cazul deversării apelor din lacul de acumulare Ghidighici ce poate cauza un val de 1, 3 sau 5 metri după cum se vehiculează în presă. Țin să menționez că pentru identificarea și modelarea exactă a zonelor cu risc sporit de inundare sunt necesare o serie de măsurători exacte. În exemplul adus de mine este luat în calcul altitudinea absolută la ieșirea apei din lac la care s-a adăugat o ridicare a nivelului cu 1-3-5 metri și distribuirea uniformă a apei în dependență de formele reliefului, în limitele Municipiului Chișinău.
Mai jos puteți vedea rezultatele modelării. Vă regăsiți în zona de risc?







4 comentarii:

  1. Frumos s-a primit. Insa eu cred ca nici 25% din ceea ce e desenat nu poate fi pe bune. Cercetarea nu poate lua in calcul multi factori care poate influienta unda viiturii, obsacolele antropogene existente, timpul declansarii etc etc etc.Acest studiu in mare aprte ar releva o situatie daca am turna toata apa din acest lac in partea de dupa baraj. Asa DA! Studiul mi-a placut, mai ales prin actualitatea lui. Cat despre baraj, red ca va tine inca mult timp. Si chiar daca se va forma o fisura va avea un debit destul de mic. INSA este o parere doar. Care poate fi si subiectiva ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. Vitalie sunt de acord că e un scenariu putin probabil, dar e o ilustrare a declaratiilor apocaliptice din presa a unui val de 3-5 metri. Poate asa vor intelege cei cu declaratiile ce inseamana 5 metri dupa baraj.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu e corect, nu se ia valoarea pixelului de pe DEM (el are valoarea oglinzii apei) facind un simplu raster calculator vei obtine doar granitele de apa cind apa poate ajunge la acelasi nivel cu acel al lacului (ia valori mai mici) si daca ai mai observat la intrarea in oras sunt locuri cu nivel mai jos + lacuri mici + cotituri asta cel putin va servi ca un bazin de acumulare si ca obstacol -- totul depinde de volumul de apa revarsat..

    P.S. in 2011 vara la DBGA (director Bujac Victor) ei faceau analize si reparatii la fintina de scurgere din lac ) + SHS au posibilitatea de a face relieful patului lacului, avind un volum de apa se poate prognoza ceva...

    RăspundețiȘtergere
  4. Alexandru, nu pretind ca rezultatul prezentat in articol corespunde intru totul realitatii. Pentru simularea unei eventuale inundatii nu e suficient doar un Raster Calculator, trebuie de luat in calcul si o sumedenie de alti factori. Necatand la aceasta calculele scot in evidenta zonele orasului cu un risc sporit de inundatii.

    RăspundețiȘtergere