27 mai 2016

Disfuncții urbane: Comerțul și serviciile din Centrul Istoric al or. Chișinău

În cadrul unei investigații realizate împreună cu studentul Corrado Gadîmba am colectat o serie de puncte de interes din perimetrul istoric al orașului Chișinău. Din cele 943 puncte de interes 774 puncte prezintă centre comerciale și de prestare a serviciilor (afaceri și servicii, agrement în aer liber, cazare, centre comerciale, facilități).
La o suprapunere a punctelor colectate în teren cu zonele ce dețin funcție comercială (birouri, magazine mari, centre, cu amănuntul, grele, hotele, birouri, magazine) preluate din zonarea urbană a ultimului Plan Urbanistic al or. Chișinău primi urmatorul tablou: în perimetrul zonelor comerciale prevazute de zonarea urbană nimeresc 328 puncte în exteriorul acestor zone sunt 446 puncte.

Multe din aceste puncte comerciale colectate și prezentate în aceste scheme sunt gherete, chioșcuri și alte construcții ușoare ce comercializează diverse produse. Multe din aceste construcții nu se încadrează în aspectul estetic al orașului și însuși apariția lor peste noapte este pusă sub semnul întrebării.

Ma voi limita la prezentarea acestor rezultate prin prisma cartoschemelor fără a intra în detalii referitor la cauza apariției acestor disfuncții, gravitatea încălcărilor de urbanism și funcționalitate a rețelei comerciale. Rămâne un apel deschis către specialiștii din domeniu de a confirma sau infirma cele prezentate mai sus.

Un comentariu:

  1. Ar fi fost bune și niște fotografii explicite, să înțelegem despre ce este vorba...

    RăspundețiȘtergere