Vrem cu toții să facem parte dintr-o lume civilizată. Civilizația începe de la lucruri mărunte cum ar fi cele legate de grupul sanitar la care populația are acces sau își permite să-l amenajeze.
Un pic din istoria canalizării:
Multă apă s-a scurs de atunci dar aceste elemente de infrastructură (apa și canalizarea) de strictă necesitate așa și nu au ajuns pe meleagurile noastre. Visăm la stele și integrări în diverse structuri economico-politice, suntem conectați la internet, deținem televiziuni prin cablu și satelit, ne primblăm cu automobile moderne dar nevoile le facem tot în grădină, ceva nu e în ordine.
Analizând rezultatele Recensământului Populației și a Locuințelor (2014) vezi sursa, datele căruia sunt prezentate la nivel de comună (lipsesc din păcate date la nivel de localitate) obținem următorul tablou (vezi harta).
Cea mai mare parte din teritoriu, cu excepția unor centre urbane, au un grad redus de asigurare cu WC cu apă. Mare majoritate a raioanelor administrative au sub 30 % asigurare WC cu apă din numărul total de gospodării (vezi graficul).
Pentru a face cunoștință îndeaproape (la nivel de comună) cu datele puteți utiliza aplicația de la CARTO, care prin gama cromatică prezintă gradu de acoperire la nivel de comună a procentului de WC cu apă din numărul total de gospodării, cu cât e mai verde cu atât situația e mai bună (vezi legenda stânga sus), în parte dreaptă sunt afișate sumele indicatorilor (numărul comunelor, numărul total de gospodării, numărul de gospodării ce dețin și celor ce nu dețin WC cu apă) din zona hărții, adică dacă modificați arealul vizualizat al hărții cifrele se vor modifica în dependență de datele afișate în cadranul respectiv. Mișcarea cursorului pe hartă vă afișează denumirea localității, facând un clik pe comună puteți vedea detalii cu referire la comuna respectiva. În colțul stâng jos puteți utilza instrumentul de căutare (lupa) pentru a cauta o localitate anume.
Pentru a explora datele accesați linkul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu