Imaginea acestui articol prezintă Munții Crimeii, privire spre Nord-Est. Dar cele câteva rânduri ale acestui articol nu sunt despre Crimeea ci despre alternativele ce pot fi utilizate în prezentarea formelor de relief.
- QGIS
- Aerialod
- MNT (în exemplul de aici am utilizat DEM de tip SRTM)
- Inkscape
În continuare voi trece în revistă principalele etape de lucru:
1. Cu ajutorul QGIS descarc DEM-urile, dacă sunt mai multe rastere atunci le combin într-o singură imagine și de aici le export în format PNG cu rezoluție maximă de 300 dpi. Această etapă și instrumentele utilizate se regăsesc și în articolul Vizualizarea 3D a Masivului Ceahlău.
DEM-urile de tip SRTM se pot descărca foarte ușor cu ajutorul plugin-lui SRTM-Downloader (plus un cont activ pentru Earthdata portal de la NASA).
Daca sunt mai multe imagini le puteți combina în una singură utilizând Raster>Miscellaneous >Merge.
Exportăm în format PNG. Pentru aceasta încadrați în zona de lucru secvența dorită după care Project>Import/Export>Export Map to Image... eu am utilizat rezoluția de 300 dpi.
2. Următoarea etapa este prelucrarea MNT-lui în Aerialod un soft mic dar ingenios ce nu necesită de a fi instalat.
Aerialod nu conține prea multe funcții dar cele existente sunt suficiente pentru a crea imagini artistice ce au ca protagoniști formele de relief. Cu iluminări, umbriri, schimbarea unghiului de vedere etc. Neajunsurile acestuia sunt că:
- nu poți salva volumul de lucru efectuat într-un proiect ce îl poți continua mai departe ceva mai târziu;
- Lipsesc instrumentele ce îți permit adăugarea textelor;
- Nu poți adăuga strate suplimentare cu sau fără geolocare.