20 noiembrie 2021

Alternative pentru geovizualizarea MNT-lor

Imaginea acestui articol prezintă Munții Crimeii, privire spre Nord-Est. Dar cele câteva rânduri ale acestui articol nu sunt despre Crimeea ci despre alternativele ce pot fi utilizate în prezentarea formelor de relief.


Pentru realizarea acestei imagini am utilizat date deschise și softuri Open Source:
  • QGIS
  • Aerialod
  • MNT (în exemplul de aici am utilizat DEM de tip SRTM)
  • Inkscape

În continuare voi trece în revistă principalele etape de lucru:

1.  Cu ajutorul QGIS descarc DEM-urile, dacă sunt mai multe rastere atunci le combin într-o singură imagine și de aici le export în format PNG cu rezoluție maximă de 300 dpi. Această etapă și instrumentele utilizate se regăsesc și în articolul Vizualizarea 3D a Masivului Ceahlău.

DEM-urile de tip SRTM se pot descărca foarte ușor cu ajutorul plugin-lui SRTM-Downloader (plus un cont activ pentru Earthdata portal de la NASA).

Daca sunt mai multe imagini le puteți combina în una singură utilizând Raster>Miscellaneous >Merge.

Exportăm în format PNG. Pentru aceasta încadrați în zona de lucru secvența dorită după care Project>Import/Export>Export Map to Image... eu am utilizat rezoluția de 300 dpi.

2. Următoarea etapa este prelucrarea MNT-lui în Aerialod un soft mic dar ingenios ce nu necesită de a fi instalat. Aerialod nu conține prea multe funcții dar cele existente sunt suficiente pentru a crea imagini artistice ce au ca protagoniști formele de relief. Cu iluminări, umbriri, schimbarea unghiului de vedere etc. Neajunsurile acestuia sunt că:

  • nu poți salva volumul de lucru efectuat într-un proiect ce îl poți continua mai departe ceva mai târziu;
  • Lipsesc instrumentele ce îți permit adăugarea textelor;
  • Nu poți adăuga strate suplimentare cu sau fără geolocare.
3. Pentru a suplini neajunsurile legate de adăugarea textului am utilizat Inkscape o aplicație  de editare grafică vectorială. Imaginii exportate din Aerialod i-am adăugat cu ajutorul Inkscape câteva denumiri geografice de reper.

Și voilà reprezentarea Munților Crimeii este gata. Puteți experimenta cu orice MNT aceste technici și să vă bucurați de o altfel de reprezentare a formelor de relief.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu